ალადასტური —
ქართული ვაზის ჯიში, გავრცელებულია დასავლეთ საქართველოში. ალადასტური ყლორტების 75-77% ნაყოფის მომცემია. ნაყოფი წითელია, საღვინე და სუფრისა. მტევანი საშუალოდ 200 გ იწონის. მწიფდება ოქტომბრის შუა რიცხევებში, ინახება გაზაფხულამდე, ტრანსპორტაბელურია. მოსავლიანობა — ჰექტარზე 70-100 ცენტნერი. ალადასტური გავრცელებულია გურიასა და იმერეთის სამხრეთ-დასავლეთ ნაწილში. მისგან აყენებენ წითელ ღვინოს, რომელსაც ალკოჰოლისა და მჟავიანობის ჰარმონიული შეფარდება, საუკეთესო სხეულოანობა და სასიამოვნო სურნელება აქვსგა დამწიფებული ყურძნისაგან მზადდება მაღალხარისხოვანი, ნახევრად ტკბილი ღვინო „ალადასტური".
|